zondag 15 mei 2016

EXPO: van smoesjeshorloge tot schoenvetermachine

150 basisschoolleerlingen bedachten in kader van Philips-jubileum hun eigen, slimme droommachine

Albert Einstein zei: ‘Logica brengt je van A naar B. Fantasie brengt je overal naartoe.’

Hij had gelijk. Als je de wereld echt wilt veranderen dan moet je grenzeloos durven dromen. En ook vertrouwen in de toekomst, waar alles wat je bedenkt ooit werkelijkheid kan worden.

CKE vroeg in het kader van Eindhoven viert de toekomst - 125 jaar Philips aan leerlingen van basisschool De Bergen en basisschool Trudo om hun verbeelding te gebruiken. De opdracht: bedenk iets dat je vervelend vindt, iets dat volgens jou beter kan en verzin er een oplossing voor. Als je bijvoorbeeld liever zon hebt dan regen, doe er wat aan. Bedenk een wolkenwegblazer, wolkenstofzuiger of een deur die toegang geeft tot een warm land. Hou je niet van huiswerk maken, heb je een hekel aan opruimen of de hond uitlaten? Maak iets dat het werk voor jou doet.

Van smoesjeshorloge tot schoenvetermachine
De kinderen weten wel wat beter kan en oplossingen hebben ze ook. Als het aan hen ligt, worden we in de toekomst omgeven door robots en gadgets. We hebben dan een blindengeleiderobot, een schoenvetermachine, smoesjeshorloge, puistenpistool, hondenpoepzuiger en nog veel meer. Alles loopt dan natuurlijk op groene energie en doet aan recycling.

Expositie in Evoluon
Op zondag 15 mei zijn tijdens het evenement Celebrate the future: Techniek & Innovatie in het Evoluon 150 tekeningen van uitvindingen te zien. Ook is een aantal van de ontwerpen met hulp van illustrator Stan Groenland driedimensionaal uitgewerkt door de kinderen. Sommige makers zijn zelf aanwezig en vertellen de bezoekers wat ze bedacht hebben. Ze zullen iedereen ervan overtuigen dat hun uitvindingen realiteit moeten worden, voor ons en voor de volgende generaties. De expositie duurt van 11.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk.

Deel dit met je vrienden via: