vrijdag 11 maart 2016

EXPO: Landschappen, een ontdekkingsreis

werk van tien gevorderde amateurfotografen

Het landschap is misschien wel het meest gefotografeerde onderwerp. Hoe kun je daar nog iets nieuws aan toevoegen? In ieder geval door voorbij het gewone landschap te kijken, de geijkte regels los te laten en voor de hand liggende foto’s te verwerpen.

Tien gevorderde amateurfotografen hebben dat gedaan. Ze gingen onder leiding van Tineke Schuurmans op ontdekkingsreis. Meestal leidde die reis niet ver. Dicht bij huis was vaak ver genoeg. Maar die reis was vaak wel heel persoonlijk. Daardoor worden de gefotografeerde landschappen meer dan pure registratie. Ze weerspiegelen  herinneringen, verlangens en fascinaties.

Ze tonen ook een eigen esthetiek. Stadslandschappen, nachtlandschappen, foto’s van moerassen en fragiele herfstbladeren worden afgewisseld door eindeloze verten en dichte bossen. Regelmatig sluipt het verval in het landschap, en dat maakt de foto alleen maar mooier.

De landschapsfoto’s zijn de weerslag van een dubbele ontdekkingsreis. De eerste reis leidde naar bijzondere landschappen. De tweede reis was een ontdekkingsreis binnen de fotografie. Er is zichtbaar gezocht naar de beste foto, de presentatievorm met de grootste zeggingskracht en de combinatie van foto’s die samen het sterkste verhaal vertellen.

Fotografen: Bas Beekmans, Marco van Dirven, Ooks Doggenaar, Corien den Enting, José Monhemius - ten Hoopen, Norbert Schillemans, Renée Schönthal, Peter Smetsers, José Verstegen en Maurice de Wert.

De fototentoonstelling ‘Landschappen, een ontdekkingsreis’ is t/m zaterdag 2 april 2016 te zien bij CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.

foto: Norbert Schillemans

Deel dit met je vrienden via: