vrijdag 22 januari 2016

EXPO: Beeld voor muziek

geïllustreerde omslagen van bladmuziekboeken

Tot en met 5 maart is bij CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 een bijzondere, gratis te bezoeken expositie van illustraties op de omslagen van bladmuziekboeken. De originele voorpagina’s komen uit particuliere collecties.

Bladmuziek heeft vaak een artistieke voorpagina. De handel in bladmuziek was een lucratieve zaak in de tweede helft van de 19e eeuw in Engeland, toen het bezit van een piano een statussymbool werd en mensen populaire muziek thuis begonnen te spelen.

Uitgevers hadden in de gaten dat een mooie illustratie op hun bladmuziek de verkoop zou bevorderen. Door de omzet van duizenden stuks tussen de jaren 1860 en 1870 waren zij bereid de tekenaars wel 20 pond sterling voor een pakkende illustratie te betalen. In Duitsland waren het vooral de kunstenaars Wolfgang Ortmann, Willy Herzig en Paul Telemann die tussen 1915 en 1940 vele honderden omslagen voor Duitse muziekuitgevers maakten.

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog werd in de VS maar ook in Duitsland en Engeland vrij veel bladmuziek uitgebracht met nogal propagandistische kenmerken om de eigen bevolking te betrekken bij de strijd in Europa en daarbuiten. Ook in Nederland werden duizenden uitgaven van bladmuziek met een pakkende illustratie in de handel gebracht. Kunstenaars als Karel van Seben, Willy Sluiter, Piet van der Hem en Jakob Jansma verzorgden tientallen omslagen. In België was vooral Peter De Greef een bekend tekenaar. Voor onder meer de bladmuziekuitgeverijen L‘Art Belge, E. de Saedeler & Cie, Ed. Rosette en anderen ontwierp hij, als een van de productiefste ontwerpers, tientallen omslagen voor bladmuziek. In Frankrijk was Roger de Valerio kampioen onder de bladmuziekontwerpers. Omdat bekende kunstenaars deze omslagen ontwierpen, is een verzamelaarsmarkt voor deze omslagen van bladmuziek ontstaan.

bron: o.a. Wikipedia

Looptijd expositie: vrijdag 22 januari t/m vrijdag 5 maart 2016
Locatie: CKE, Pastoor Petersstraat 180 Eindhoven
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00-21.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur (in de carnavalsvakantie is CKE (deels) gesloten)
 

Deel dit met je vrienden via: